Κεφαλονιά

Λίγα λόγια για την Κεφαλονιά

1. Η Κεφαλονιά είναι το έκτο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας και το μεγαλύτερο από τα νησιά του Ιονίου.

2. Ορισμένοι πιστεύουν ότι το σπίτι του Οδυσσέα δεν ήταν στην Ιθάκη αλλά στην Κεφαλονιά. Ο Όμηρος αναφέρει σαφώς ότι ο λαός που ηγήθηκε του Οδυσσέα ονομαζόταν Κεφαλλήνες.

3. Η πρωτεύουσα του νησιού είναι το Αργοστόλι, με μεγαλύτερες πόλεις το Ληξούρι, την Σάμη, το Φισκάρδο και τον Πόρο.

4. Οι χελώνες καρέτα-καρέτα επιλέγουν κάποιες από τις παραλίες της Κεφαλονιάς για να γεννήσουν τα αυγά τους.

5. Υπάρχουν επίσης και οι σπάνιες φώκιες μονάχους μονάχους που κολυμπούν μεταξύ Κεφαλονιάς και Ιθάκης.

6. Το νησί διασχίζεται από την οροσειρά του Αίνου, με ψηλότερη κορυφή στα 1628 μ. πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Είναι ο μοναδικός εθνικός δρυμός σε ελληνικό νησί.

7. Το 1953, το νησί υπέστη έναν μεγάλο σεισμό, ο οποίος κατέστρεψε οικισμούς σε όλο το νησί. Το μόνο μέρος που διασώθηκε, ήταν το Φισκάρδο.

Πώς θα πάτε

Με πλοίο: Η Κεφαλονιά έχει τρία λιμάνια, της Σάμης, του Πόρου και της Πεσσάδας. 

 • Πάτρα – Σάμη: Η απόσταση από Αθήνα για Πάτρα, διαρκεί περίπου 2 ώρες, ενώ η διάρκεια του πλοίου είναι 2 ώρες και 40 λεπτά
 • Κυλλήνη – Πόρος: Το ταξίδι από Αθήνα για Κυλλήνη διαρκεί 3 ώρες, ενώ το πλοίο για Πόρο 1 ώρα και 30 λεπτά
 • Αστακός – Σάμη: Η απόσταση οδικώς από Αθήνα για Αστακό είναι 3 ώρες και η διάρκεια του πλοίου για Σάμη διαρκεί 2 ώρες και 30 λεπτά
 • Ζάκυνθος – Πεσσάδα: Διάρκεια ταξιδίου, 1 ώρα
 • Ιθάκη – Σάμη: Διάρκεια ταξιδίου, περίπου 25 λεπτά

 

Με αεροπλάνο: Το αεροδρόμιο του νησιού βρίσκεται στα περίχωρα του Αργοστολίου. Οι πτήσεις από το Ελ. Βενιζέλος διαρκούν 1 ώρα.

Που θα κάνετε τη βόλτα σας

Στο Αργοστόλι

Το Αργοστόλι, η ζωντανή πρωτεύουσα της Κεφαλονιάς, είναι ένας φυσικός κόλπος που δεν κοιμάται ποτέ. Τα περισσότερα καφέ, μπαρ και εστιατόρια είναι συγκεντρωμένα στην κεντρική πλατεία (Βαλλιάνος). Για αναμνηστικά και τοπικά προϊόντα μπορείτε να επισκεφθείτε το Λιθώστροτο. Το λιμάνι της πόλης είναι δημοφιλής σταθμός για κρουαζιερόπλοια. Μην ξεχάσετε να επισκεφθείτε την εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα και τη γέφυρα του Δραπάνου

Στο Ληξούρι

Ο δεύτερος μεγαλύτερος οικισμός της Κεφαλονιάς, το Ληξούρι, βρίσκεται στην απέναντι πλευρά του κόλπου του Αργοστολίου και συνδέεται με πλοία καθημερινά . Μια από τις κύριες πόλεις κατά τη διάρκεια της Ενετοκρατίας, ανοικοδομήθηκε μετά το σεισμό του 1953. Φημισμένο για τις παραδόσεις και τις εκδηλώσεις του, το Ληξούρι προσφέρει μοναδικές εμπειρίες, όπως η Βαλκαρόλα, ένα φαντασμαγορικό σκάφος με κεριά μεταφέρει μουσικούς και τραγουδιστές σε όλο τον κόλπο. Η εκδήλωση ολοκληρώνεται με εντυπωσιακά πυροτεχνήματα και πραγματοποιείτε συνήθως τον Αύγουστο.

Στο Φισκάρδο

Το Φισκάρδο, αδελφοποιημένο με την Άσσο, είναι κορυφαίο τουριστικό αξιοθέατο και βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του νησιού. Περπατώντας κατά μήκος της παραλίας και κοιτάζοντας τον κόλπο με τα ιστιοπλοϊκά του είναι σαν να βρίσκεστε σε πίνακα ζωγραφικής. Τη γραφική εικόνα συμπληρώνουν τα καταπράσινα πεύκα και οι χαρακτηριστικές γαλάζιες αποχρώσεις του Ιονίου Πελάγους, ενώ πανέμορφες είναι και οι μικρές κοντινές παραλίες (Φώκι και Έμπλυση).

Στην Άσσο

Ένα άλλο αγαπημένο χωριό των επισκεπτών της Κεφαλονιάς είναι το χωριό Άσσος. Τοποθετημένο στην πλαγιά ενός λόφου, το χωριό μοιάζει με ένα φυσικό αμφιθέατρο, γεμάτο πολύχρωμα σπίτια και στενά σοκάκια. Στην κορυφή βρίσκονται τα ερείπια ενός βενετσιάνικου κάστρου, από όπου μπορείτε να παρακολουθήσετε το εκπληκτικό ηλιοβασίλεμα.

Στη Σάμη

Η Σάμη είναι το κύριο λιμάνι του νησιού, 22 χλμ. από το Αργοστόλι. Βρίσκεται στην ανατολική ακτή της Κεφαλονιάς και είναι μία από τις μεγαλύτερες πόλεις του νησιού. Η αρχαία πόλη της Σάμης, κατοικείται από την παλαιολιθική περίοδο. Η σύγχρονη πόλη της Σάμης προσφέρει ένα εκπληκτικό τοπίο φυσικής ομορφιάς, μέρος του οποίου παρουσιάστηκε και στη διάσημη ταινίαΤο μαντολίνο του Λοχαγού Κορέλι“.

Σημεία που αξίζει να επισκεφτείτε

Λίμνη Μελισσάνη

Το παγκοσμίου φήμης σπήλαιο της λίμνης Μελισσάνης. Πρόκειται για μια λίμνη μέσα σε ένα σπήλαιο, όπου η οροφή του έχει πέσει λόγω σεισμού. Έχει βάθος μεταξύ 10 και 30 μέτρων και μήκος 160 μέτρων. Ο ήλιος που πέφτει μέσα στο σπήλαιο, από το ανοιχτό τμήμα της οροφής και αντανακλάται στο νερό της λίμνης, κάνει το σενάριο πραγματικά μαγικό.

Καταβόθρες

Τι να πρωτοπούμε για τις μυστηριώδεις καταβόθρες στο Αργοστόλι! Για πολλά χρόνια, οι καταβόθρες αποτελούσαν ένα τοπικό γεωλογικό μυστήριο ως προς το πως κατέληξαν εκεί τα νερά τους. Το μυστήριο λύθηκε τελικά όταν ανακαλύφθηκε ότι το νερό που μπαίνει από την θάλασσα και εξαφανίζεται υπογείως μέσα στην καταβόθρα, φτάνει στη λίμνη Μελισσάνη στην άλλη πλευρά του νησιού. Δίπλα στις καταβόθρες, οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν το ποτό τους θαυμάζοντας αυτό το όμορφο φαινόμενο.

Σπήλαιο Δρογκαράτη

Ένα από τα πιο αξιοσημείωτα σπήλαια από γεωλογική άποψη, με σταλακτίτες και σταλαγμίτες στο εσωτερικό του, ηλικίας άνω των 100 εκατομμυρίων ετών. Η κύρια αίθουσα είναι πολύ μεγάλη και έχει εξαιρετική ακουστική. Η θερμοκρασία είναι σταθερή στους 18°C και το βάθος είναι περίπου 95 μ. Ανακαλύφθηκε πριν από περίπου 300 χρόνια, όταν ένας ισχυρός σεισμός προκάλεσε την κατάρρευση του τμήματος που αποτελεί σήμερα την είσοδο του σπηλαίου.

Μοναστήρι Αγίου Γερασίμου

Ο Άγιος Γεράσιμος είναι ο πολιούχος της Κεφαλονιάς. Η Μονή του Αγίου Γερασίμου βρίσκεται μόλις 11 χλμ. από το Αργοστόλι. Ο Άγιος Γεράσιμος ίδρυσε το μοναστήρι, τον 16ο αιώνα, στη θέση ενός παλιού μοναστηριού που ήταν αφιερωμένο στην Παναγία. Τα λείψανα του Αγίου, φυλάσσονται εκεί, μέσα σε μια ασημένια σαρκοφάγο. Στις 16 Αυγούστου και στις 20 Οκτωβρίου γίνονται δύο λιτανείες για να μεταφερθούν τα λείψανα του Αγίου, σε έναν παλιό πλάτανο που ο ίδιος φύτεψε, κοντά στην εκκλησία. Ο πλάτανος και η εκκλησία βρίσκονται στον περιβάλλοντα χώρο του Μοναστηριού.

Παραλία Μύρτος

Είναι η πιο διάσημη (και παγκοσμίως γνωστή) παραλία του νησιού και η πιο πολυφωτογραφημένη. Κατατάσσεται μεταξύ των καλύτερων παραλιών στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς όπου έχει λάβει πολλά βραβεία, συμπεριλαμβανομένης της Γαλάζιας Σημαίας. Πρόκειται για μια απέραντη παραλία με πολύ λεπτή λευκή βοτσαλωτή άμμο. Η θάλασσα έχει βαθύ γαλαζοπράσινο χρώμα και μοναδική διαύγεια. Περιβάλλεται από γκρεμούς, απόκρημνα βράχια και πλούσια βλάστηση.

Γευσιγνωσία κρασιού Robola

Η οινοποίηση στην Κεφαλονιά χρονολογείται από τη νεολιθική περίοδο. Η Κεφαλονιά είναι γνωστή για την παραγωγή του κρασιού Robola, ενός λευκού κρασιού κατασκευασμένο από τα σταφύλια Friuli που τα έφεραν στο νησί οι Βενετοί. Αυτό το φρουτώδες και μελωδικό κρασί μπορείτε να το δοκιμάσετε σε κάθε αμπελώνα της ζώνης Robola και θυμηθείτε, συνοδεύεται καλύτερα με σκορδάτα φαγητά και θαλασσινά.

Οι ωραιότερες παραλίες στην Κεφαλονιά

Παραλίες Προσβάσιμες Οδικώς

Μύρτος

Ένα κομμάτι της παραλίας είναι οργανωμένο, ενώ το μεγαλύτερο κομμάτι είναι ανοργάνωτο. Εδώ υπάρχει βοτσαλωτή άμμος.

Αντίσαμος

Οργανωμένη παραλία με μικρό βότσαλο. Διαθέτει επιπλέον και και watersports.

Φώκι

Μικρή ανοργάνωτη βοτσαλωτή παραλία. Εκεί υπάρχουν και οι φώκιες μονάχους – μονάχους.

Έμπλυση

Αμμώδης παραλία, διαθέτει μονάχα ένα σνακ μπαρ.

Ξι

Οργανωμένη και ξεχωριστή παραλία. Εδώ το χρώμα της άμμου είναι κόκκινο κι αυτό οφείλεται στον άργιλο.

Πλατύς Γυαλός

Ένα κομμάτι βράχου χωρίζει τις 2 αυτές οργανωμένες αμμώδεις παραλίες. Εδώ θα βρείτε και watersports.

Σκάλα

Οργανωμένη παραλία με watersports κι άμμο.

Παραλίες Προσβάσιμες με τα Πόδια

Δαφνούδι

Ανοργάνωτη παραλία με λευκά βότσαλα. Απαιτείται κατάβαση για να φτάσετε.

Πλατιά Άμμος

Ανοργάνωτη παραλία με άμμο. 400 σκαλιά κατάβασης απαιτούνται για την πρόσβαση στην παραλία.

Παραλίες Προσβάσιμες μέσω Θαλάσσης

Φτέρη

Ανοργάνωτη πανέμορφη παραλία με λευκό βότσαλο.

Αμμίδι

Ανοργάνωτη παραλία, με λευκό βότσαλο, δίπλα στη Φτέρη.

Που να μείνετε

Στην Κεφαλονιά, οι επιλογές καταλυμάτων δεν τελειώνουν ποτέ! Εδώ μπορείτε να βρείτε από μεγάλα ξενοδοχεία, μέχρι ενοικιαζόμενα δωμάτια, βίλες και παραδοσιακά σπίτια. Ενδεικτικά, μπορείτε να επιλέξετε μια από τις παρακάτω περιοχές.

 • Την όμορφη πρωτεύουσα του νησιού, το Αργοστόλι.
 • Αν σας αρέσει η νυχτερινή ζωή, επιλέξτε την Λάσση (‘προάστιο’ του Αργοστολίου).
 • Αν ταξιδεύετε με παιδιά, η περιοχή της Σκάλας είναι καλή επιλογή, καθώς η παραλία της είναι πολύ διασκεδαστική λόγω των πολλών watersports!
 • Αν επιθυμείτε να μείνετε στην Γαλλική Ριβιέρα της Κεφαλονιάς, τότε πρέπει να επιλέξετε το Φισκάρδο.
 • Ένα πανέμορφο και ρομαντικό μέρος διαμονής, ιδανικό για ζευγάρια είναι η Άσσος.
 • Το Ληξούρι, ένα όμορφο και δημοφιλές θέρετρο, που σίγουρα θα σας αρέσει!

Τι να φάτε

Ήρθε η ώρα να ανακαλύψετε τη γοητεία της κουζίνας και των κρασιών της Κεφαλονιάς. Η γαστρονομική παράδοση του νησιού περιστρέφεται γύρω από την τριάδα της πίτας, του κρέατος και των άγριων λαχανικών, ενώ ορισμένα πιάτα συνδυάζουν και τα τρία στοιχεία. Οι κρεατόπιτες και οι μπακαλιαρόπιτες είναι ανάμεσα στα θρυλικά πιάτα της περιοχής, ενώ η τοπική φέτα ξεχωρίζει ανάμεσα στα τυριά. Τα επιδόρπια είναι δημοφιλή, όπως οι μάντολες με καβουρδισμένα αμύγδαλα, ενώ ένα τοπικό προϊόν που πρέπει οπωσδήποτε να πάρετε μαζί σας φεύγοντας είναι το κρασί Robola, που παρασκευάζεται από τοπικά λευκά σταφύλια.

Σημαντικές Γιορτές και Εκδηλώσεις

 •  Το Λιξουριώτικο καρναβάλι, ένα από τα πιο παλιά στην Ελλάδα και παραμένει φαντασμαγορικό.
 • Επίσης, το Πάσχα στην Κεφαλονιά είναι μια πανέμορφη και παραδοσιακή εμπειρία.
 • Στις 11 Ιουλίου, της Αγίας Ευφημίας, πραγματοποιείται μεγάλο πανηγύρι στην Αγία Ευφημία.
 • Στην Γιορτή του Κρασιού στις 15 Αυγούστου, υπάρχει καθε χρόνο πανηγύρι στην Παλλική.
 • Γιορτή και πανηγύρι του Αγίου Γερασίμου, πολιούχο του νησιού, στις 16 Αυγούστου.
 • Η Γιορτή της Ρομπόλας γίνεται κάθε Αύγουστο στα Φραγκάτα και τα Βαλσαμάτα.
 • Το Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ που γίνεται στο Αργοστόλι, κάθε χρόνο στα τέλη Αυγούστου.
 • Επιπλέον, στην Κεφαλονιά υπάρχουν οι Κανταδόροι όπου τραγουδούν στους δρόμους του Αργοστολίου, σε κάθε ευκαιρία. Τα Χριστούγεννα, το Πάσχα, το καλοκαίρι, σε διάφορες γιορτές κ.ά.

Αρθρογράφος: Τζωρτζέλλα Ραζή / 2023