Ναύπλιο

Λίγα λόγια για το Ναύπλιο

1. Το Ναύπλιο βρίσκεται στη βορειο-ανατολική Πελοπόννησο ενώ είναι πρωτεύουσα και κύριο λιμάνι της Αργολίδας.

2. Σύμφωνα με τη μυθολογία, ο Ναύπλιος, γιος του Ποσειδώνα και της Δαναΐδας, έχτισε και οχύρωσε κυκλώπεια τείχη γύρω από την πόλη.

3. Υπήρξε η πρώτη πρωτεύουσα του νέου ελληνικού κράτους από το 1823 έως το 1834 και έπαιξε σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις της εποχής.

4. Σήμερα, το Ναύπλιο έχει πληθυσμό περίπου 14.200 κατοίκους.

5. Αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς για όσους διαμένουν στην Αττική και την Πελοπόννησο.

6. Ένα ταξίδι στο Ναύπλιο μπορεί να γίνει οποιαδήποτε εποχή του χρόνου και μπορεί να συνδυαστεί με μια επίσκεψη στις κοντινές Μυκήνες, το Τολό, την Επίδαυρο, την Τίρυνθα, το Άργος και το Πόρτο Χέλι.

Πώς θα πάτε

Το Ναύπλιο απέχει από την Αθήνα 150 χλμ και χρειάζεστε περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά για να φτάσετε οδικώς. Επιπλέον υπάρχει και ΚΤΕΛ το οποίο αναχωρεί κάθε μία ώρα από τα ΚΤΕΛ Κηφισού.

Που θα κάνετε τη βόλτα σας

Στην Παλιά Πόλη

Η Παλιά Πόλη είναι η πιο όμορφη και πολυφωτογραφημένη συνοικία του Ναυπλίου. Εκτείνεται από τον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό, βόρεια του κάστρου της Ακροναυπλίας, μέχρι το φρούριο “Πέντε Αδέλφια”. Παρά τις ανακαινίσεις και τις ανακατασκευές, οι γραφικοί δρόμοι παραμένουν, με τα ιστορικά κτίρια, τα όμορφα αρχοντικά και τα πλακόστρωτα σοκάκια. Ο κύριος πεζόδρομος της παλιάς πόλης είναι η οδός Βασιλέως Κωνσταντίνου. Εκεί θα βρείτε εστιατόρια, καφετέριες, παγωτατζίδικα, τουριστικά καταστήματα που πωλούν παραδοσιακά προϊόντα, καταστήματα ρούχων και φυσικά, αμέτρητες μπουκαμβίλιες που περιμένουν να τις φωτογραφήσετε.

Στην Πλατεία Συντάγματος

Αν κάποιος έπρεπε να ονομάσει το πιο κεντρικό σημείο στο Ναύπλιο, αυτό θα ήταν χωρίς δισταγμό η πλατεία Συντάγματος. Στο παρελθόν είχε διάφορα ονόματα, όπως “Πλατεία Πλατάνου” και “Πλατεία Λουδοβίκου“, από τον πατέρα του βασιλιά Όθωνα. Μετά το κίνημα της 3ης Σεπτεμβρίου, όταν οι Έλληνες απαίτησαν σύνταγμα από τον τότε βασιλιά Όθωνα, ονομάστηκε Πλατεία Συντάγματος. Η πλατεία φιλοξενεί μερικά από τα σημαντικότερα κτίρια της ελληνικής ιστορίας. Όπως το θέατρο Τριανόν, το Αρχαιολογικό Μουσείο και το τζαμί όπου συνεδρίασε το πρώτο ελληνικό κοινοβούλιο το 1928. Εκεί επίσης θα δείτε το παλάτι του πρώτου κυβερνήτη, Ιωάννη Καποδίστρια και το σπίτι του Θ. Κολοκοτρώνη. Τέλος, η περιοχή φιλοξενεί αμέτρητες ταβέρνες, μπαρ και καφέ τα οποία είναι γεμάτα κόσμο όλες τις ώρες της ημέρας.

Στην Αρβανιτιά

Μια επίσκεψη στο Ναύπλιο δεν είναι πλήρης χωρίς μια περιήγηση στην Αρβανιτιά. Αυτή η όμορφη διαδρομή ξεκινά από το λιμάνι του Ναυπλίου και καταλήγει στα βράχια της Ακροναυπλίας. Στη διαδρομή υπάρχει πανοραμική θέα του Αργολικού κόλπου και τα τρία κάστρα της πόλης φαίνονται από διαφορετικές οπτικές γωνίες. Ανάμεσα στους επιβλητικούς βράχους της Ακροναυπλίας και του Παλαμηδίου βρίσκεται η παραλία της Αρβανιτιάς. Ίσως δεν μπορεί να συγκριθεί με τις πλατιές, ειδυλλιακές παραλίες των ελληνικών νησιών και άλλων παράκτιων περιοχών, αλλά είναι όμορφη και εύκολα προσβάσιμη για όσους βρίσκονται στο Ναύπλιο.

Σημεία που αξίζει να επισκεφτείτε

Το Μπούρτζι

Οι Έλληνες το αποκαλούν Θαλασσόπυργο (ή Καστέλι), οι Βενετοί Castello dello Soglio (Κάστρο του Θόλου) και οι Τούρκοι Burji. Ένα πράγμα είναι σίγουρο: το κάστρο είναι ένα από τα κορυφαία αξιοθέατα του Ναυπλίου και βρίσκεται στους Αγίους Θεοδώρους, ένα μικρό νησί μπροστά από το λιμάνι του Ναυπλίου. Το Μπούρτζι χτίστηκε από τους Ενετούς μετά την αναχώρηση του Μαχμούτ Πασά, το 1473. Ήταν η πρώτη φυλακή του Ναυπλίου, ενώ εκεί φυλακίστηκε και ο Θ. Κολοκοτρώνης. Για να φτάσετε, θα πάρετε ένα από τα μικρά καραβάκια που υπάρχουν απέναντι.

Το Παλαμήδι

Το φρούριο διατηρείται πολύ καλά ενώ αποτελεί ένα από τα πιο μεγάλα επιτεύγματα της βενετσιάνικης φρουριακής – αρχιτεκτονικής. Βρίσκεται στο λόφο Παλαμήδι, που πήρε το όνομά του από τον ομηρικό ήρωα Παλαμήδη, και η κατασκευή του πραγματοποιήθηκε μεταξύ 1711 και 1714. Για να φτάσει κανείς στο φρούριο, πρέπει να ανέβει τα περιβόητα 999 σκαλοπάτια, τα οποία στην πραγματικότητα είναι 913. Είναι μια δύσκολη ανάβαση, αλλά η θέα από εκεί είναι σίγουρα εντυπωσιακή. Το Παλαμήδι δεν είναι μόνο φρούριο, αλλά χρησίμευσε και ως τόπος αυστηρής φυλάκισης κατά την περίοδο της Αντιβασιλείας. Μάλιστα, μπορείτε να επισκεφθείτε και το κελί του Θ. Κολοκοτρώνη, από το 1833.

Τον Λέων των Βαυαρών

Ο κοιμώμενος “Λέων των Βαυαρών” είναι ένα τεράστιο άγαλμα που είναι ευδιάκριτο από μακριά λόγω του μεγέθους του. Είναι σκαλισμένο στον βράχο του Παλαμηδίου ενώ αποτελεί ένα από τα πρώτα υπαίθρια γλυπτά του νεοελληνικού κράτους. Δημιουργήθηκε από τον Γερμανό γλύπτη Ζίγκελ το 1836 ως φόρος τιμής στους Βαυαρούς στρατιώτες της φρουράς του Όθωνα. Οι στρατιώτες πέθαναν στην επιδημία τύφου που είχε πλήξει την περιοχή δύο χρόνια νωρίτερα. Ο γλύπτης εμπνεύστηκε από το λιοντάρι της Λουκέρνης στην Ελβετία που δημιουργήθηκε για να τιμήσει τους Βαυαρούς φρουρούς που σκοτώθηκαν στο Παρίσι κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης.

Τις Εκκλησίες της Περιοχής

Περπατώντας στο Ναύπλιο, είναι βέβαιο ότι θα συναντήσετε πολλές εκκλησίες. Η πρώτη από αυτές είναι μάλλον η μητροπολιτική εκκλησία του Αγίου Γεωργίου. Πιστεύεται ότι χτίστηκε στις αρχές του 16ου αιώνα κατά την πρώτη ενετική κατοχή του Ναυπλίου, αλλά μετατράπηκε σε τζαμί μετά την κατάληψη της πόλης από τους Τούρκους το 1540. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα, έξω από την οποία δολοφονήθηκε ο Ιωάννης Καποδίστριας. Επίσης, η εκκλησία του Αγίου Νικολάου (προστάτη των ναυτικών), είναι πανέμορφη και βρίσκεται δίπλα στο λιμάνι. Η εκκλησία της Παναγίας, που χτίστηκε τον 15ο αιώνα είναι μια από τις παλαιότερες εκκλησίες της πόλης. Τέλος, η καθολική εκκλησία, Μεταμόρφωση του Σωτήρος, γνωστή και ως Φραγκομαχαλάς, πήρε το όνομά της από τους Φράγκους που ζούσαν εκεί.

Τον Αρχαιολογικό Χώρο Τίρυνθας

Ο αρχαιολογικός χώρος της Τίρυνθας είναι ένας σημαντικός αρχαιολογικός τόπος, που αντιπροσωπεύει την αρχαία πόλη-κράτος της Τίρυνθας. Αυτός ο αρχαιολογικός χώρος έχει την ιδιαιτερότητα να συνδέεται με τον μυθικό βασιλιά Ηρακλή και τον Ηρακλειδέα βασιλιά Περσέα, καθώς και με τον μυθικό Τίρυννο, τον ιδρυτή της πόλης. Ορισμένα από τα σημαντικότερα στοιχεία του αρχαιολογικού χώρου είναι τα τείχη, η ακρόπολη, οι βρύσες, τα κτίρια και θόλοι της Τίρυνθας.

Οι ωραιότερες παραλίες στο Ναύπλιο

Παραλίες Προσβάσιμες Οδικώς

Καραθώνας

Η παραλία αυτή βρίσκεται 4 χλμ έξω από το Ναύπλιο, είναι οργανωμένη, διαθέτει εγκαταστάσεις για beach volley και έχει άμμο και χοντρό βότσαλο.

Ψιλή Άμμος - Τολό

Η παραλία του Τολό βρίσκεται 12 χλμ έξω από το Ναύπλιο, στο Τολό, είναι πλήρως οργανωμένη, με ψιλή άμμο και βραβευμένη πολλές φορές με γαλάζια σημαία.

Πλάκα Δρεπάνου

Στο χωριό Δρέπανο, 12 χλμ από το Ναύπλιο, βρίσκεται αυτή η παραλία έκτασης 3 χλμ, είναι οργανωμένη με χοντρά βότσαλα και άμμο.

Κονδύλι

Η παραλία Κονδύλι ή Άγιος Νικόλοας, βρίσκεται 17 χλμ μακριά από το Ναύπλιο και είναι μια από τις πιο όμορφες παραλίες της Αργολίδας, με αμμουδιά, μικρό βότσαλο και οργανωμένη.

Παραλίες Προσβάσιμες με τα Πόδια

Αρβανιτιά

Πρόκειται για την πιο διάσημη παραλία του Ναυπλίου. Είναι οργανωμένη, με χοντρό βότσαλο, ενώ ο βυθός της είναι αμμώδης.

Νεράκι

Η παραλία αυτή είναι αρκετά απομονωμένη, ανοργάνωτη με ψιλό βότσαλο και άμμο.

Που να μείνετε

Υπάρχουν αμέτρητα ξενοδοχεία και διαμερίσματα στο Ναύπλιο, που καλύπτουν όλα τα γούστα και τα πορτοφόλια! Η γνώμη μας είναι να μείνετε στην παλιά πόλη. Έτσι θα νιώσετε τον ρομαντισμό και την μοναδικότητα του Ναυπλίου ενώ παράλληλα θα έχετε εύκολη πρόσβαση στα πάντα! Σε φανταστικά αξιοθέατα, μαγαζιά, καφετέριες, μπαρ και μουσεία.

Τι να φάτε

Το Ναύπλιο φημίζεται για τις αγκινάρες του, οι οποίες ετοιμάζονται σε αμέτρητες διαφορετικές παραλλαγές. Οι γκόγκες, ένα χειροποίητο ζυμαρικό που μοιάζει με κοχύλι, και η μπογάνα, ένα πιάτο με αρνί και ολόκληρες πατάτες στην γάστρα, είναι επίσης διάσημα τοπικά πιάτα. Επιπλέον, τα πιάτα με κρέας, όπως το χοιρινό, το κοτόπουλο και η γκιόσα (ωριμασμένο αρνίσιο ή κατσικίσιο κρέας) είναι επίσης νόστιμα.

Σημαντικές Γιορτές και Εκδηλώσεις

  • 4-5 Ιουνίου, το πανηγύρι Αγίας Τριάδος, στην Αγία Τριάδα Ναυπλίου
  • 17 Ιουνίου, η Γιορτή Αγκινάρας, στον Ίναχο Άργους
  • 16 Ιουλίου, το πανηγύρι της Αγίας Μαρίνας, στο Νέο Ροεινό
  • 19 Ιουλίου, πραγματοποιείται πανηγύρι στον Προφήτη Ηλία
  • 15 Αυγούστου, γίνονται πανηγύρια για την γιορτή της Παναγίας σε διάφορα σημεία του Ναυπλίου
  •  

Αρθρογράφος: Τζωρτζέλλα Ραζή / 2023